Om akupunktur

Akupunktur er helbredende og forebyggende behandling, den er en del af den omfattende Traditionelle Kinesiske Medicin, der har eksisteret i op imod 5000 år. Traditionel Kinesisk Medicin bygger grundlæggende på den daoistiske lære om yin og yang, der er symbolet for balance og forbundethed mellem den dualitet alt i vores verden indeholder. Eksempler på dualitet er kulde/varme, feminint/maskulint, oppe/nede, ydre/indre.

Målet med akupunktur er at genoprette yin/yang balancen. Hvis et område af kroppen får tilført for lidt energi, dirigerer nålene qi (vital energi) gennem meridianbanerne og beliver det område, der måtte trænge til det. Afhængig af ubalancens karakter kan der suppleres med moxa (varmeterapi), cupping (der laves undertryk i kopper som sættes på kroppen), råd om kost og motion.

I traditionel kinesisk medicin skelnes der ikke mellem krop og sind. Akupunktur virker positivt ind på krop og psyke samlet, fordi du er en helhed, selvom forskellige ubalancer kan opleves som adskilte fra hinanden.

En vigtig del af diagnosticeringen i akupunktur går på at skelne ben (årsag) og symptom (biao). En diagnose stilles ud fra de beskrivelser, symptomer og tegn du præsentere.

Akupunktur er bæredygtig sundhed. Miljøet påvirkes minimalt og bivirkningerne ved akupunktur er meget begrænsede. Mange føler dyb afslapning og velvære efter en behandling. Meget få kan opleve ubehag ved indstikstedet, blåt mærke eller let kvalme.

Hvad kan du få hjælp til?

Alle diagnoser i Traditionel Kinesisk Medicin stilles individuelt, dette er en af TKMs helt store styrker. Derfor kan en bred vifte af ublancer og sygdomme afhjælpes med akupunktur.

Fx: Fordøjelsesproblemer fx oppustet mave, kvalme, for lidt eller for meget appetit, forstoppelse eller løs afføring, træthed, stress, menustrationssmerter, muskel- og ledsmerter, stiv nakke, søvnløshed, let angst, uro og depression, hovedpine af forskellig karakter, koncentrationsbesvær, PMS, problematikker relateret til overgangsalder, fertilitetsproblemer, urinvejsproblemer, vejrtrækningsbesvær, allergier og hudlidelser.

Akupunktur kan i øvrigt bruges kosmetisk til ar, linier og rynker.

WHO har udarbejdet en liste over ubalancer og sygdomme hvor akupunktur har dokumenteret effekt